Vader en zoon Hartkamp: het verhaal achter 'Wat overblijft zijn tranen'
Datum: 8-12-2019 14:45 - Categorie: nieuws

 

Het origineel van het liedje is 'Tu cosa fai stasera?' en is geschreven en gezongen door de Italiaanse zanger Dario Baldan Bembo. Dat is in Nederland in 1981 uitgebracht via BMG. Het liedje was toen voor Italië de inzending voor het San Remo Festival. Het San Remo festival is in de jaren '80 en '90 enorm populair in Italië en omstreken.

Dario Baldan Bembo
Twee jaar later scoort Dario Baldan Bembo een nog grotere hit in Italië met 'Amico é' samen met Caterina Caselli.

In 1982 neemt Anneke Grönloh een Nederlandstalige bewerking op van 'Tu cosa fai stasera?' , haar versie heet 'Luchtkasteel'.
In Nederland is het later dat jaar 1982 een hit voor Guys 'N Dolls, in het Engels, het is toen uitgebracht als 'Broken dreams'

Emile Hartkamp brengt het nummer in 1991 uit in een Nederlandstalige versie en in 1994 nog een keer. Joey Hartkamp is dus niet de eerste die het nummer covert in het Nederlands. De vertaling van 'Tu cosa fai stasera?' doet Emile samen met Riny (Marty) Schreyenberg en Hans Aalbers. Eind 1994 haalt Emile als zanger van het liedje er de 27e plek mee in de Nederlandstalige Top 30 van de Stichting Mega Top 50.
Emile doet dus al wat Paul de Leeuw en Marco Borsato later zouden doen: Italiaanse nummers coveren. En over Marco gesproken, in 1994 staat dit liedje op het album Marco: 
'Hij had het willen zeggen' is de interpretatie van John Ewbank van 'Tu cosa fai stasera?'

Sarah Brightman heeft er in 1997 overigens ook nog een minihitje mee in Nederland, als opvolger van 'Time to say goodbye', haar versie, samen met José Cura en The London Symphony Orchestra heet 'Just show me how to love you'.
In datzelfde jaar 1997 vertaalt Peter Koelewijn het origineel voor de Vlaamse zanger Bart Kaëll, hij brengt het uit als 'Zeven wereldzeeën'.

Nu 38 jaar later, na de release van het origineel, en 28 jaar na de release van de single door zijn vader, wordt het in Nederland opnieuw een hit door de zoon van Emile Hartkamp: Joey Hartkamp.

Grote Nederlandstalige Kersthits van de afgelopen 50 jaar
Datum: 18-12-2019 21:40 - Categorie: nieuws

Hieronder een overzicht van grote Nederlandstalige Kersthits van de afgelopen 50 jaar

Welkom op de website en het platform van het NL Hitarchief
Datum: 14-8-2019 23:6 - Categorie: nieuws

We zijn dit platform gestart omdat het nog niet bestaat en we graag alle informatie van en over het Nederlandstalige lied willen vastleggen. Alle Nederlandstalige hits vanaf 1970 zijn in dit digitale archief vastgelegd. Waarom vanaf 1970 en niet nog eerder? Het kan best zijn dat we nog verder teruggaan, maar voor dit moment hebben we 50 jaar Nederlandstalige hits verwerkt en dit vastgelegd.