Welkom op de website en het platform van het NL Hitarchief
Datum: 14-8-2019 23:6 - Categorie: nieuws

We zijn dit platform gestart omdat het nog niet bestaat en we graag alle informatie van en over het Nederlandstalige lied willen vastleggen. Alle Nederlandstalige hits vanaf 1970 zijn in dit digitale archief vastgelegd. Waarom vanaf 1970 en niet nog eerder? Het kan best zijn dat we nog verder teruggaan, maar voor dit moment hebben we 50 jaar Nederlandstalige hits verwerkt en dit vastgelegd.

Vroeger

Er is in Nederland vanaf september 1974 door de Stichting Nederlandse Top 40 een Nederlandstalige Top 10, later Top 20, Top 30 gepubliceerd. Gedurende de periode 1974 - 1979 en van 1987 tot en met 1992 ben ik zelf bij de Top 40 hierbij betrokken geweest. Vanaf 1993 was ik bij de Stichting Mega Top 50 daarvoor verantwoordelijk en vanaf 1999 heb ik de samenstelling van de Nederlandstalige Top 20 binnen mijn eigen bedrijf ter hand genomen en gepubliceerd o.a. via de website mega-media en megamedia magazine in gedrukte vorm, later alleen via de website. Nog steeds stel ik de Nederlandstalige Top 20 samen, daarmee heb ik zo’n 35 jaar hitlijstervaring. Hierdoor wil ik ook mijn dankbaarheid uitdragen aan de Stichting Nederlandse Top 40 en Mega Top 50 dat zij door de jaren heen de lijsten hebben samengesteld en gepubliceerd.

Samenstelling Nederlandstalige hitlijsten

De samenstelling van de hitlijsten en in dit geval specifiek de Nederlandstalige hitlijsten, is door de jaren heen flink veranderd. Was de verkoop bij de speciaalzaken in de jaren ’70, ’80 en ’90 van belang. Er werden wekelijks flink wat muziekwinkels en ketens, warenhuizen gebeld voor hun verkoopinformatie. Dat tijdperk is voorbij. Sinds de jaren ’00 is download en later streaming, airplay en social media data aan de orde gekomen. Het download tijdperk is inmiddels ook passé, en hebben we nu vooral te maken met streaming, airplay en social media data die in het huidige hitparadelandschap een rol spelen.

Nu

Wekelijks publiceren wij op dit platform de nieuwe Nederlandstalige Top 20, daarnaast wekelijks de nieuwe Nederlandstalige single-releases. En zijn er één of meerdere columns met actuele of andere belangrijke zaken. Dat doen we zelf, maar kan ook door een gastcolumnist worden geschreven.

Uiteraard komen belangrijke feiten aan de orde. Via de button kan gekeken worden naar o.a. het NL Artiesten Archief, waar alle artiesten te zien zijn die sinds 1970 in de Nederlandstalige Top 20 hebben gestaan. Via de button Speciale lijsten kun je kijken naar: alle nummer 1 hits, de jaarlijsten en een overzicht van de top schrijvers van de liedjes uit de Nederlandstalige lijsten.

Via de button Nieuwsbrief kunt u zich aanmelden voor een regelmatige update van nieuws en feiten of een reminder om even te kijken wat we nu weer hebben gevonden en gepubliceerd. Mogelijk dat we op korte termijn ook nog andere ideeën dan kenbaar maken.

De contact button is bedoeld om informatie te ontvangen, vragen te stellen die wij wellicht via een column kunnen beantwoorden, fouten die men signaleert. Want laten we eerlijk zijn, dit enorme archief is niet foutloos, hoewel we daar wel naar streven. Samen met de kijker, lezer, kunnen we het wel nog veel beter maken. Mogelijk zijn er nog wensen van zaken die u terug wil zien. Laat het ons weten.

Het doorlopen van dit digitaal archief, dit mooie platform is een avontuur. Er is 5 jaar voorbereidingstijd aan vooraf gegaan. We zijn er nog niet, maar de basis is klaar. Mede namens mijn mede samensteller van dit archief Finbar van der Veen, wensen wij u als lezer veel interessante momenten.

Sieb Kroeske

p.s.: Wil je de 100 grootste Nederlandstalige hit over 50 jaar beluisteren dan kun je die vinden op de NLhitarchief playlist op Spotify, link: spotify:playlist:286I68qG4K37KKAFGdbnTf 

Vader en zoon Hartkamp: het verhaal achter 'Wat overblijft zijn tranen'
Datum: 8-12-2019 14:45 - Categorie: nieuws

Met de binnenkomst van het liedje 'Wat overblijft zijn tranen' van Joey Hartkamp, in de Nederlandstalige Top 20 van deze week, is er veel meer over dit liedje te vertellen.